Hľadáte recept na pizza cesto? Nech sa páči 😊 tu je

Potrebujeme:

 

1 kg talianskej múky Tipo´00´ alebo 800 g silnej bielej chlebovej múky

1 čajová lyžička morskej soli

14 g sušeného droždia

1 polievková lyžica kryštálového cukru

4  polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

650 ml vlažnej vody

 


TIP: Toto cesto je najlepšie vyrobené z talianskej múky Tipo ’00’, ktorá je jemnejšia než bežná múka a dodá vášmu cestu neuveriteľnú super hladkú štruktúru.


Reklama

Múku preosejeme, spojíme so soľou a preložíme na čistú pracovnú dosku. V múke vytvoríme jamku.

V miske zmiešame droždie s cukrom, olivovým olejom a vodou. Počkáme niekoľko minút, kým vyjde kvások a potom ho vlejeme do jamky v múke. Vidličkou postupne vmiešame múku zo strán do kvapaliny a začnete vypracovávať cesto – čistými pomúčenými rukami. Miesime, kým nezískame hladké a pružné cesto.

Cesto preložíme do nádoby vysypanej múkou a ešte zvrchu poprášime múkou. Prikryjeme vlhkou handričkou a približne hodinu necháme odpočívať na teplom mieste v byte. Cesto by malo svoj objem zdvojnásobiť .

Reklama

Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a premiesime v rukách – aby sme z neho vytlačili vzduch.

Môžeme použiť okamžite, alebo zabaliť do fólie a uložiť do chladničky či zamraziť. Cesto rozdelíme na menšie bochníčky, z ktorých budeme pripravovať jednotlivé pizze. Po tom, ako cesto rozvaľkáme, necháme ho ešte 15-20 minút odpočívať (zatiaľ môžeme predhriať rúru).

Tadáááá pizza cesto je na svete 😊

 

Zdroj: jamieoliver.com/recipes

Share This